czwartek, 8 listopada 2012

PRZEPISY NA POTRAWY BOŻONARODZENIOWE W NIEMCZECH I ROSJI

ROSJA :

FARAMUSZKA

Składniki

2 l jasnego piwa
15 dag miękiszu żytniego chleba
łyżka masła
szczypta cynamonu PRYMAT
szczypta gałki muszkatołowej
2 goździki
2 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki kminku
10 dag cukru
20 dag twarogu
sól

Etapy przygotowania

■ Piwo wlać do emaliowanego rondla, włożyć pokruszony chleb. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło, przyprawy korzenne, szczyptę soli i cukier.

■ Zupę przetrzeć przez gęste sito, dodać 1 litr wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

■ Twaróg pokroić w niewielką kostkę. Zupę wlać do talerzy, posypać pokrojonym twarogiem i ewentualnie grzankami.

PROSFORA


Potrzebne składniki:

25 g drożdży
2 łyżki mąki do podsypania ciast
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody

Opis przygotowania:

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie do wymieszanych składników wlewać stopniowo roztarte drożdże i wyrobić z całości ciasto. Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut ręcznie, nie powinno przylegać do rąk. Jeżeli przylega, należy podsypać je niewielką ilością mąki i ponownie wyrobić. Wyrobione nakryć folią spożywczą i odstawić na 70 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odwinąć z folii i podzielić na małe kawałki o wielkości zwykłych bułek. Kawałki ciasta rozgnieść palcami w okrągłe krążki, z czego połowa z nich powinna posiadać trochę większą średnice, a druga połowa trochę mniejszą średnicę. Można też to wykonać wycinając ciasto większym i mniejszym kubkiem. Oba krążki ciasta podsypać mąką i nałożyć mniejsze na większe. Wszystko przełożyć do odpowiedniej formy lub na blachę do pieczenia, potem ciasto z góry wysmarować niewielka ilością zimnej wody. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć formy i przestudzić. Gotowe należy łamać ręką i podawać w okresie świąt Bożego Narodzenia, obchodzonych przez wiernych obrządku wschodniego.


GĘŚ Z JABŁKAMI


Składniki

1  gęś (4 kg)
75 dag kwaśnych jabłek (reneta)
2  łyżki majeranku
1 łyżka cukru
5 łyżek oleju
sól
pieprz

do przybrania:

borówki
liście sałaty
natka pietruszki
Przygotowanie

Sprawioną gęś namoczyć w zimnej wodzie na noc, po czym oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz połową majeranku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, wymieszać z pozostałym majerankiem, cukrem i szczyptą soli.

Gęś wypełnić jabłkami, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i piec 3-4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Gęś polewać wodą, a później sosem od pieczenia.

Upieczoną podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami.

Przybrać borówkami, liśćmi sałaty i natką pietruszki.

Podawać ze smażonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.


NIEMCY

STRUCLA Z BAKALIAMI


Ciasto:

20 g drożdży
80 g cukru
125 ml letniego mleka
500 g mąki
240 g masła
1/2 łyżeczki soli
50 g posiekanych migdałów
po 50 g pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
po 125 g rodzynków sułtańskich i koryntek
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Poza tym:

cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w mleku. Rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać 180 g roztopionego masła, sól i resztę cukru. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dodać bakalie i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z ciasta uformować owalny bochenek. Wałkiem wzdłuż na cieście zrobić wgłębienie, jedną część strucli nałożyć na drugą. Piec ok. 60 minut. Resztę masła roztopić, polać gorące ciasto i obficie posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Na pewno jeśli ktoś z was zastanawia się w jaki sposób dobrze i odpowiednio spędzić święta z niemowlakiem, warto byłoby zajrzeć na tę stronę https://whisbear.com/pl/blog/10-rad-ktore-pomoga-ci-dobrze-przezyc-swieta-z-niemowleciem/ . W artykule znajdziecie sporo wartych uwagi porad na ten temat, które na pewno będą dla was bardzo przydatne

    OdpowiedzUsuń
  2. 23 yrs old Accountant I Travus Tomeo, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like The Private Life of a Cat and Dance. Took a trip to Tyre and drives a Jetta. kliknij tutaj, aby przeczytac

    OdpowiedzUsuń